[LiveAction.org] Sudca zamietol liečbu ďalšieho kriticky chorého britského dieťaťa mimo krajiny

[článok z LiveAction.org
Britský sudca zamietol žiadosť manželského páru, ktorý dúfal, že svoje kriticky choré dieťa prevezie na liečbu do Talianska. 

Osemmesačné dievčatko Indi Gregoryová bojuje so zriedkavým mitochondriálnym ochorením. Jej rodičia Dean Gregory a Claire Staniforthová vedú súdny spor s lekármi z Nottinghamskej univerzitnej nemocnice NHS Foundation Trust, ktorí tvrdia, že pre Gregory sa nedá nič robiť a mala by byť odpojená od prístrojov a ventilátora.

Jej rodičia, ktorých zastupuje Kresťanské právne centrum, podali žiadosť o prevoz Indi do Ríma, kde lekári v detskej nemocnici Bambino Gesu súhlasili s jej liečbou. Sudca Robert Peel však túto žiadosť zamietol a rozhodol, že je v „najlepšom záujme“ Indi zomrieť v Spojenom kráľovstve namiesto cesty do zdravotníckeho zariadenia, ktoré by jej mohlo dať nádej na život.

„Nič nenasvedčuje tomu, že by sa prognóza Indi Gregoryovej liečbou v talianskej nemocnici priaznivo zmenila,“ napísal.

Dean Gregory s tým nesúhlasil. „Nechápeme, ako je v Indinom najlepšom záujme, aby ju odviezli do hospicu alebo domov, kde by mohla zomrieť, keď máme túto naozaj krásnu ponuku z Talianska a nemocnice, ktoré sú ochotné jej pomôcť a liečiť ju,“ povedal. „Máme dvoch odborníkov, ktorí sa zhodli na tom, že je v jej najlepšom záujme podstúpiť túto liečbu.“

 

Dean tiež odsúdil zdravotné zákony Spojeného kráľovstva, ktoré mu znemožňujú urobiť to, čo považuje za najlepšie pre svoju dcéru.

„Ako rodič by ste mali mať viac práv pre svoje dieťa. Lekári nie vždy postupujú správne. Doktori sa hádajú – špecialisti na jej stav – a to vás núti premýšľať, či je to v najlepšom záujme Indi alebo v najlepšom záujme nemocnice,“ povedal.

„Cítim sa trápne, že som Brit, keď máte tieto iné krajiny ochotné pomôcť a tu jej ani nepomôžu.“

 

„Zákon je tu na to, aby chránil život a tých najzraniteľnejších v našej spoločnosti. To, čo sa deje v tomto prípade, predstavuje veľmi znepokojujúci precedens v súvislosti s touto zásadou,“ povedala Andrea Williamsová, výkonná riaditeľka Kresťanského právneho centra. „Je veľmi znepokojujúce, že dieťa môže byť zadržiavané proti vôli rodičov, keď majú k dispozícii alternatívnu liečbu. Presun Indi do Talianska nepredstavuje pre daňových poplatníkov ani NHS žiadne náklady,“ dodala.

V sobotu dvaja sudcovia odvolacieho súdu zamietli odvolanie rodičov proti rozhodnutiu, a to bez vypočutia, čo je pravdepodobne prvý prípad, keď odvolací súd bez vypočutia zamietol odvolanie rodičov proti pokynu ukončiť ich dieťaťu život udržiavajúcu liečbu.

(podobnému prípadu sme sa venovali už v roku 2017 – chlapček, v ktorého prípade „lekári“ a súd konali rovnako, sa volal Charlie Gard)

[Chceme sa ochrane života venovať intenzívnejšie a profesionálnešie. Vďaka Vašej pravidelnej podpore to bude možné. Ďakujeme.]