[LiveAction.org] Predčasne narodené dieťatko s hmotnosťou len 212 gramov je teraz zdravým dvojročným dievčatkom

Článok z LiveAction.org:
(Right to Life UK) — Dieťatko, ktoré sa narodilo o štyri mesiace skôr v Singapure a vážilo pri narodení iba 212 g, je teraz zdravým dvojročným dievčatkom.

Kwek Yu Xuan sa narodila v júni 2020, štyri mesiace pred termínom pôrodu, pričom vážila len desatinu toho, čo by mal vážiť novorodenec.

Narodila sa tak predčasne, že musela zostať v Národnej univerzitnej nemocnici (NUH) v Singapure viac ako rok, kým ju v júni 2021 prepustili s hmotnosťou 6,3 kg. Napriek tomu mala v tom čase chronické ochorenie pľúc – stav bežný u detí narodených extrémne predčasne – a musela doma používať kyslíkový ventilátor na pomoc s dýchaním.

„Zatiaľ čo šance Yu Xuan na prežitie boli nízke, novorodenecký tím sa o ňu nepretržite staral, používali pri tom aj nové inovatívne spôsoby.

Dnes už Yu Xuan nepotrebuje ventilátor. Potrebuje síce hadičku cez nos na kŕmenie, ale okrem toho jej mama hovorí, že je zdravá a šťastná. Yu Xuan má teraz 10,2 kg, čo je veľmi blízko normálnej hmotnosti dieťaťa v jej veku.

Dr Yvonne Ng, vedúca konzultantka na oddelení neonatológie v Khoo Teck Puat v NUH – Národnom univerzitnom detskom medicínskom inštitúte, uviedla, že jej tím sleduje rast a vývoj dieťaťa a spolupracuje s rodičmi na tom, ako sa vyrovnať so starostlivosťou o predčasne narodené dieťa doma.

Minister zdravotníctva Ong Ye Kung ocenil úsilie lekárskeho tímu Yu Xuan: „Zatiaľ čo šance Yu Xuan na prežitie boli nízke, novorodenecký tím sa o ňu nepretržite staral, a to aj pomocou nových inovatívnych spôsobov. Improvizovali s hadičkami na kŕmenie, upravili plienky pre jej malé telíčko a špeciálne sa starali o jej krehkú pokožku, aby minimalizovali infekcie,“ povedal.

Miera prežitia extrémne predčasne narodených detí sa neustále zlepšuje

V Spojenom kráľovstve je umelý potrat dostupný do 24 týždňov. Výsledky predčasne narodených detí so zdravotnými komplikáciami, ako je Yu Xuan, sa však neustále zlepšujú.

PREČÍTAJTE SI: „Nie je to beznádejné“: Svetová mapa zobrazujúca nemocnice, ktoré zachránili 22-týždňové predčasne narodené deti

Začiatkom tohto roka John Wyatt, profesor etiky a perinatológie na University College London a tiež emeritný profesor novorodeneckej pediatrie, etiky a perinatológie na University College London, predložil poslancom zo Spojeného kráľovstva a z celého sveta dôkazy, ktoré ukazujú, „že existuje neustále zlepšovanie šancí na prežitie detí narodených v 22. a 23. týždni tehotenstva od poslednej novelizácie zákona o umelom prerušení tehotenstva [v roku 1990]“.

Hovorkyňa britskej prolife organizácie Right to Life UK Catherine Robinsonová povedala: „Vyhliadky pre predčasne narodené deti sa neustále zlepšujú. Dokonca aj deti ako Yu Xuan so zdravotnými komplikáciami sú schopné prežiť a prosperovať vďaka pokroku v medicínskej technológii a práci jednotiek neonatálnej starostlivosti, ako je tá, v ktorej sa Yu Xuan liečila. Vo svetle týchto pokrokov, ktoré ešte jasnejšie ukazujú ľudskosť nenarodených a predčasne narodených detí, je naliehavo potrebné prehodnotiť naše zákony o potratoch.