TS: Minister zdravotníctva dlhodobo ignoruje apel na lepšiu informovanosť mamičiek pred potratom

Minister zdravotníctva dlhodobo ignoruje apel organizácií na zlepšenie informovanosti mamičiek pred potratom a zavedenie ďalších „soft“ opatrení znižujúcich počet potratov. Pro-life aktivisti ministrom opakovane pripomínali svoju žiadosť, no odpovede sa nedočkali.

Po stretnutí s bývalým ministrom Krajčím z konca augusta 2020, na ktorom sa všetci prítomní zhodli na postoji za ochranu života a diskutovali o možnostiach zlepšenia situácie na Slovensku, zaslali organizácie ministrovi list s konkrétnymi návrhmi. Tento list neskôr zaslali aj zastupujúcemu ministrovi Hegerovi a súčasnému ministrovi Lengvarskému. Žiaľ, bez odpovede.

„Mamičky žiadajú o potrat často v zložitej sociálnej, vzťahovej či dokonca násilnej situácii, kedy potrebujú vedieť o tých, ktorí im chcú podať pomocnú ruku. Potrebujú aktuálne a adekvátne informácie, ktoré sa k nim, žiaľ, aj kvôli nečinnosti ministerstva zdravotníctva nedostávajú. Sme vyspelá spoločnosť, žijeme v 21. storočí, vždy je lepšie riešenie ako potrat. Túžime po tom, aby žiadna mamička nebola žiadnym spôsobom tlačená do potratu,“ povedala Martina Bednáriková z Pro-Life Action.

„Spoločnosť je natoľko vyspelá, nakoľko chráni svojich najbezbrannejších. Všetci sa naprieč názorovým spektrom zhodneme na potrebe znižovania počtu umelých potratov ako aj na tom, že mamičky majú mať v tak zložitej situácii všetky dostupné informácie. Preto nerozumieme, prečo minister zdravotníctva nezlepšil ani len informovanosť pred týmto zákrokom a naďalej sa vychádza zo zastaralých a nedostatočných vyhlášok. Chceme, aby boli mamičky a ich deti lepšie chránené aj vďaka kvalitným ministerským vyhláškam, ktoré upravujú informovanie ako aj vykonávanie potratov tak, aby reflektovali súčasné vedecké poznanie,“ povedal Tomáš Kováčik z Asociácie za život a rodinu.

„Snažili sme sa byť trpezliví, uvedomujúc si zložitosť situácie s pandémiou. Nulová ochrana detí do 12. týždňa tehotenstva, vyhasínanie priemerne 15 životov najmenších z nás formou umelého potratu denne, snahy o liberalizáciu potratov potratovými tabletkami či vydávanie „tabletiek po“ s potratovým účinkom bez predpisu, teda bez kontroly a konzultácie ženy s lekárom, nás prinútili napísať list ministrom zdravotníctva. Žiaľ, napriek toľkým deklaráciám prítomným vo verejnom priestore neboli prijaté ani mierne opatrenia, ani účinné mechanizmy zabezpečujúce dodržiavanie platných lehôt a kvalitnej informovanosti matiek pred potratom,“ povedal Patrik Daniška z Inštitútu pre ľudské práva a rodinnú politiku.

„Naozaj je riešením vynukovanie a podsúvanie potratov Ukrajinkám, ako to robia progresívci? Zabíjanie namiesto skutočnej pomoci? Je toto politika aj súčasnej vlády? Sme až tak zvrátení, že nazývame úspechom a pomocou Ukrajine zabíjanie nenarodeného nevinného ukrajinského dieťatka? Síce sme počuli odsúdenie vojny na Ukrajine, ale odsúdenie vojny proti nevinným deťom v lonách matiek, ktorá má viac obetí, sme nepočuli,“ povedal Anton Chromík z Aliancie za rodinu.

„Ak štát motivuje ľudí, aby sa správali ekologicky, o čo viac ich má motivovať, aby chránili a starali sa o svoje deti. Potrat nikdy nie je dobré riešenie. Ak štát nemá kapacity, radi pomôžeme zlepšiť informovanosť matiek v núdzi o možnostiach pomoci. Ministerské vyhlášky treba urýchlene modernizovať,“ uzavrel Juraj Šúst zo Spoločenstva Ladislava Hanusa.