Rodina a manželstvo počas pandémie Covid-19 „vyplácajú dividendy“

píše Stefano Gennarini J. D. | 20. máj 2021

NEW YORK, 23. máj 2021 (C-Fam) Počas pandémie Covid-19 nebola rodina len miestom konfliktu, stresu a násilia, ako to vykresľujú správy v mnohých médiách. V skutočnosti totiž bola rodina počas pandémie jedným z najbezpečnejších miest pre ľudí.

Podľa profesora Marka Regnerusa z Texaskej univerzity v Austine, nedávne výskumy o blahobyte v manželstve ukazujú, že spokojnosť a pohoda v manželstvách ostali počas lockdownov stabilné, pričom významné výskumy uvádzajú, že manželstvá sú silnejšie, napriek stresu z pandémie.

„Keď počas Covidu počujeme negatívne poznámky o manželstve… Potrebujeme si to dať do kontextu,“ povedal Regnerus počas virtuálnho stretnutia OSN, ktoré si v pondelok pripomenulo Medzinárodný deň rodiny.

Od začiatku pandémie médiá informujú o vyššej miere rozvodovosti, strese v manželstvách a bujnejúcom domácom násilí. Pred nedávnom pribudli správy o znížení počtu pôrodov z dôvodu obáv mať dieťa počas lockdownu. Podľa Regnerusa to však nie je kompletný obraz.

„Len veľmi málo údajov, ktoré sledujem zodpovedá tomuto naratívu. Čo vidím ja je, že manželstvo „vypláca dividendy“,“ povedal s odkazom na násilie, mentálne zdravie, úzkosť, osamotenosť a iné indikátory.

Údaje ukazujú, že manželstvo prispieva k pohode a spokojnosti manželov „ak sa ľudia na svoje manželstvo spoliehajú,“ usúdil Regnerus. Ďalej vysvetlil: „Funguje to, keď sa dáme dokopy a povieme si: hej, sme v tom spolu, zvládneme to!“

Regnerus tiež skritizoval oblasť spoločenských vied za to, že zlyhala v získaní a analýze údajov o manželstve, zvlášť v oblasti násilia.

„Z údajov, ktoré sú mi známe je zrejmé, že niektoré formy vzťahov sú menej stabilné a viac náchylné na násilie,“ zdôraznil Regnerus. Regnerusov výskum ukazuje, že u deti, ktoré sú vychovávané jedným rodičom s viacerými partnermi alebo ktorí pestujú vzťahy homosexuálnej povahy je vyššie riziko, že budú vystavené násiliu.

Regnerus tiež poukázal na fakt, že v Spojených štátoch sa počas pandémie 3 milióny mladých ľudí vrátilo bývať k svojim rodičom alebo starým rodičom, čím významne obmedzili negatívne dôsledky široko zdokumentovaného pocitu izolácie a stresu, ktoré boli pociťované v celej spoločnosti.

Sharifa Al-Emadi, výkonná riaditeľka Medzinárodného rodinného inštitútu v Dohe popísala zistenia prieskumov, vykonaných počas pandémie Covid-19 v Katare. Zistilo sa, že dospievajúci zažívajú počas pandémie od rodičov väčšiu emocionálnu podporu a viac sa zaujímajú o ich život.

Stretnutie bolo sponzorované dvadsiatimi piatimi členskými štátmi OSN zo Skupiny priateľov rodiny v OSN spolu s koalíciami Občianska spoločnosť za rodinu a Záujmovým výborom OSN pre práva rodiny (UN Group of Friends of the Family, Civil Society for the Family and the UN Family Rights Caucus).

„Je dôležité podporovať výskum o rodine a rodinné politiky a programy, zvlášť počas oživenia po pandémii Covid-19,“ povedal Valentin Rybakov, veľvyslanec Bieloruska pri OSN v mene Skupiny priateľov rodiny.

„Úprimne veríme, že podpora rodiny je prvým krokom k pokroku spoločnosti ako celku a základným pilierom politiky spoločenského rozvoja,“ zdôraznila veľvyslankyňa Kataru, Alya Ahmed Saif Al-Thani.

Veľvyslanec Egypta pri OSN, Mohamed Fathi Ahmed Edrees vyzdvihol vnútorné politiky Egypta pre pomoc rodinám a zdôraznil, že ochrana rodiny je povinnosťou egyptskej vlády na základe ústavy.

Zástupca Ruskej federácie povedal: „Pandémia zvýraznila to, že štáty musia lepšie implementovať svoju povinnosť ochrany rodiny.“
S príspevkami vystúpili aj zástupcovia Saudskej Arábie a Bangladéša.

———————-

Prebraté z článku na C-Fam.org: https://c-fam.org/friday_fax/family-and-marriage-paid-dividends-during-covid-19-lockdowns/

Stefano Gennarini J. D. píše pre C-Fam. Tento článok vyšiel vo Friday Fax, internetovom informačníku vydávanom týždenne organizáciou C-Fam (Center for Family & Human Rights), výskumnou inštitúciou so sídlami v New Yorku a Washingtone DC (https://c-fam.org/). Tento článok je publikovaný s dovolením.

Stefano Gennarini J. D. writes for C-Fam. This article first appeared in the Friday Fax, an internet report published weekly by C-Fam (Center for Family & Human Rights), a New York and Washington DC-based research institute (https://c-fam.org/). This article appears with permission