Potratoví aktivisti používajú pochybné argumenty pri útoku na Helmsov dodatok

píše Rebecca Oas, Ph.D. | 5. marec 2021

WASHINGTON D.C., 5. marec 2021 (C-Fam) Keďže Demokrati prevzali kontrolu v Kongrese USA aj prezidentský úrad, obhajcovia potratov mieria na pro-life zákony, vrátane Helmsovho dodatku, ktorý zakazuje aby bola zahraničná pomoc USA, zameraná na rodinné plánovanie, použitá na presadzovanie alebo poskytovanie potratov. Tvrdia, že zrušenie Helmsovho dodatku zlepší v zahraničí zdravie matiek a dokonca napomôže rasovej spravodlivosti.

Guttmacherov inštitút prednedávnom vyhlásil, že odvolanie Helmsovho dodatku spôsobí zníženie počtu „nebezpečných“ potratov o 19 miliónov ročne a zredukuje úmrtia matiek z dôvodu „nebezpečných“ potratov. Toto je založené na súbore 33 krajín, kde USA už podporujú programy pre rodinné plánovanie a v ktorých je potrat legálny aspoň z nejakého dôvodu. Tiež sa predpokladá, že „podpora USA by pomohla zaistiť, že všetky potraty budú poskytnuté bezpečne.“

Guttmacher však predpokladá, že jediný spôsob na zníženie počtu „nebezpečných“ potratov je ich nahradenie „bezpečnými“ a nešpecifikuje, či potraty, ktorých výkon by USA zaistili „bezpečným spôsobom“ zahŕňa len tie, ktoré sú legálne. Mnohé krajiny, ktoré od USA dostávajú pomoc zakazujú potraty s výnimkou extrémnych prípadov, ako napríklad ohrozenie život matky, alebo pri tehotenstvách, ktoré vznikli v dôsledku znásilnenia alebo incestu. V týchto oblastiach je už väčšina potratov, ktoré sa momentálne konajú „nebezpečným spôsobom“ ilegálna a USA nemôžu pomáhať s tým, aby sa konali „bezpečným spôsobom“ bez toho, aby porušili zvrchované právo týchto krajín.

Peniaze daňových poplatníkov z USA už podporujú zdravie matiek a širšie zdravotné programy v rozvojových krajinách, vrátane zdravotného ošetrenia pre ženy, trpiace dôsledkami potratov, ktoré je možné legálne poskytnúť vždy. USA tiež podporujú iné krajiny v poskytovaní vzdelania a v prístupe k finančným službám pre ženy, vrátane iniciatívy predchádzajúcej Trumpovej administratívy, ktorá mala za cieľ zlepšiť ekonomické postavenie žien. Tieto snahy, hoci nie sú špecificky pro-life môžu pomôcť tehotným ženám a poskytnúť im viacero možností pri hľadaní alternatív k potratu.

Helmsov dodatok bol pripojený k Zákonu USA o zahraničnej pomoci v roku 1973, v tom istom roku, kedy rozhodnutie Najvyššieho súdu v prípade Roe vs. Wade spôsobil, že potrat na požiadanie sa stal právom v celých Spojených štátoch. Keď tento dodatok senátor Jesse Helms predkladal v Kongrese, varoval pred tým, aby sa „Spojené štáty stali najväčším svetovým exportérom smrti.“

Obhajcovia potratov sa snažia označiť Helmsov dodatok za rasistický „pretože sa vo väčšine prípadov týka rozvojových krajín v Afrike.“ Toto by však tým pádom platilo pre akékoľvek právne obmedzenie alebo požiadavku na zahraničnú pomoc USA, ktorá je smerovaná na krajiny v najväčšej núdzi, z ktorých mnohé sú v Afrike.

Guttmacherov inštitút vyjadril nádej, že ak bude Helmsov dodatok zrušený, jeho dopad by mohol byť ešte väčší, „ak ďalšie krajiny liberalizujú potratové zákony.“ Tomuto bude bezpochyby napomáhať financovanie z USA, ktoré pôjde organizáciám poskytujúcim potraty v týchto krajinách, a ktoré potom budú môcť využiť svoju prítomnosť a zdroje pre ovplyvňovanie miestnych zákonodarcov. Rozhodnutie prezidenta Joea Bidena odvolať politiku „Mexico City Policy“, ktorá blokuje financovanie cez zahraničnú pomoc USA pre tieto organizácie bude potom znamenať väčší tlak na krajiny s pro-life zákonmi.

Helmsov dodatok je súčasťou práva USA už desaťročia a niektorí členovia Senátu navrhli, aby bol kodifikovaný ako samostatný zákon a nielen ako prílepok k zákonu o zahraničnej pomoci. Keď sa však vezme do úvahy súčasné zloženie Kongresu, tento návrh zákona má v blízkej budúcnosti len nízku šancu na schválenie.

———————-

Prebraté z článku na C-Fam.org: https://c-fam.org/friday_fax/abortion-activists-offer-dubious-claims-to-attack-helms-amendment/

Rebecca Oas, Ph.D. píše pre C-Fam. Tento článok vyšiel vo Friday Fax, internetovom informačníku vydávanom týždenne organizáciou C-Fam (Center for Family & Human Rights), výskumnou inštitúciou so sídlami v New Yorku a Washingtone DC (https://c-fam.org/). Tento článok je publikovaný s dovolením.

Rebecca Oas, Ph.D. writes for C-Fam. This article first appeared in the Friday Fax, an internet report published weekly by C-Fam (Center for Family & Human Rights), a New York and Washington DC-based research institute (https://c-fam.org/). This article appears with permission