Brazília a ďalšie pro-life krajiny odporujú Bidenovej administratíve v otázke potratov v OSN

píše Stefano Gennarini, J. D. | 26. marec 2021

NEW YORK, 26. marec 2021 (C-Fam) Potratárske skupiny nedosiahli na Konferencii OSN o ženách v sídle OSN žiaden posun. Konferencia bola prvou od nástupu Joea Bidena do úradu prezidenta USA.

Krajiny, ktoré spolupracovali s pro-life diplomaciou USA ešte pred niekoľkými týždňami, keď bol v Bielom dome Donald Trump, zablokovali snahu Bidenovej administratívy a Európskej Únie zahrnúť kontroverzné termíny, týkajúce sa potratov a explicitne pro-potratový jazyk do výročnej dohody Komisie OSN o statuse žien.

Vo výslednej dohode komisie, známej ako „dohodnuté závery“, sa nakoniec zachoval len jeden odsek o „sexuálnom a reprodukčnom zdraví a reprodukčných právach“ a jeden o výchove o „sexuálnom a reprodukčnom zdraví“, rovnaký ako v ostatnej dohode komisie.

„Tlak proti ženským právam pokračuje,“ vyhlásil nemecký diplomat v mene Európskej Únie počas prijatia dohody. Narážal tým na ten fakt, že hoci už nie je pri moci Trumpova administratíva, na medzinárodnej scéne pretrváva opozícia k potratom.

„Odpor nás môže dočasne zbrzdiť, ale neovplyvní ohromný dynamiku, prameniacu z pekingského Akčného programu z nášho dosiahnutia generačnej rovnosti,“ prisľúbil zástupca Nemecka, čím odkazoval na Fórum generačnej rovnosti, ktoré sa uskutoční budúci týždeň s cieľom presadzovať potraty a práva LGBT.

„Táto komisia sa musí snažiť o viac, ako o šliapanie vody,“ povedala Zastupujúca predstaviteľka USA pri Rade pre hospodárske a sociálne veci, Courtney Nemeroffová, smútiac pre nedostatok progresu v dohodnutých záveroch.

Nemeroffová sa sťažovala na nedostatok rešpektu počas procesu vyjednávania a obvinila krajiny z vykoľajenia mnohostranných rokovaní. Konzervatívne krajiny odmietli dovoliť USA a EÚ usmerniť rokovania tak, aby sa zaviedol kontroverzný jazyk osexuálnych právach, ktorý by potom agentúry OSN využívali na presadzovanie potratov, práv LGBT a sexuálnej autonómie detí.

Počas Trumpovej vlády Brazília dala prednosť pri pro-life snahách diplomacii USA, avšak počas Komisie o statuse žien, Brazília nástojila, aby bol každý odkaz na „reprodukčné zdravie“ alebo „reprodukčné práva“ kvalifikovaný tak, že vylučuje právo na potrat.

Vo svojom stanovisku po prijatí záverov brazílsky veľvyslanec pri OSN vyhlásil, že Brazília nepodporuje presadzovanie „potratu, ako metódy rodinného plánovania.“ Niekoľko pro-life krajín tiež vydalo stanoviská, upresňujúce ich národné pozície k potratom.

Len niekoľko týždňov od nástupu do úradu vydal prezident Biden vykonávacie nariadenie, nariaďujúce diplomatom USA, aby v OSN presadzovali potraty. Nariadenie zaväzuje vládu USA presadzovať „sexuálne a reprodukčné zdravie a práva,“ čo je fráza vytvorená globálnou potratárskou lobby, ktorá má obchádzať zavedené politiky OSN voči medzinárodnému právu na potrat.

Diplomati USA počas rokovaní komisie v posledných týždňoch agresívne presadzovali túto novú frázu, avšak neboli úspešní, hlavne vďaka krajinám, ktoré spolu s Trumpovou administratívou pracovali na vytvorení stratégie pre zablokovanie medzinárodného práva na potraty.

Odkedy administratíva Joea Bidena prevzala vládu USA, privítala tiež výzvy, ktoré vládu USA žiadajú zrušiť alebo reinterpretovať Helmsov dodatok. Helmsov dodatok je najvýznamnejšie pro-life obmedzenie pre zahraničnú pomoc USA. Bráni tomu, aby sa príjmy z daní daňových poplatníkov USA vynakladali na financovanie potratov v zahraničí.

Dohodnuté závery tiež explicitne nespomínajú záležitosti LGBT, hoci obsahujú zmienky o „viacnásobných a prelínajúcich sa formách diskriminácie,“ ktoré agentúry interpretujú ako mandát pre špecifické programovanie tém LGBT.

Zdroje blízke vyjednávaniam pre Friday Fax povedali, že diplomat z Európskej Únie, s rastúcou frustráciou z opozície voči záležitostiam LGBT a potratom, namieril voči diplomatovi Svätej stolice nie celkom zdržanlivú poznámku, keď všetkým delegáciám povedal, že Európska Únia neberie do úvahy „názory pozorovateľských krajín“.

Začiatkom minulého týždňa, práve keď začala komisia, vydal úrad Svätej stolice pre doktrinálne otázky vyhlásenie, ktorým sa zakazuje cirkevné požehnávanie homosexuálnych vzťahov. Svätá stolica je pozorovateľskou krajinou OSN. Hoci smie poskytovať svoje názory, nemá v záležitostiach OSN hlasovacie právo. Jej názory však predstavujú silný morálny apel.

———————-

Prebraté z článku na C-Fam.org: https://c-fam.org/friday_fax/brazil-and-other-pro-life-countries-thwart-biden-administration-on-abortion-at-un/

Stefano Gennarini, J. D. píše pre C-Fam. Tento článok vyšiel vo Friday Fax, internetovom informačníku vydávanom týždenne organizáciou C-Fam (Center for Family & Human Rights), výskumnou inštitúciou so sídlami v New Yorku a Washingtone DC (https://c-fam.org/). Tento článok je publikovaný s dovolením.

Stefano Gennarini, J. D. writes for C-Fam. This article first appeared in the Friday Fax, an internet report published weekly by C-Fam (Center for Family & Human Rights), a New York and Washington DC-based research institute (https://c-fam.org/). This article appears with permission