Takmer celý svet má nedostatočný počet rodiacich sa detí – sledujte www.birthgap.org

Počuli ste už o tom, že drvivá väčšina krajín sveta má obrovský problém s nízkym počtom rodiacich sa detí? Štát, ktorý má pôrodnosť pod 2.1 dieťaťa na ženu vo fertilnom veku (odtiene žltej a oranžovej v mape), bude vymierať a mať zásadné problémy s nedostatkom ľudí. To má dopad na na dôchodkový systém, zdravotníctvo, sociálne služby, školstvo, ekonomiku (nebude mať kto pracovať a starať sa o nás)…

Sledujte stránku o ‚diere v pôrodnosti‘ (birthgap.org), kde som si nedávno prečítal, že francúzsky prezident reaguje na hrozivý prepad v počte narodených detí (Francúzsko je na úrovni počtu detí narodených po 2. svetovej vojne) a ide realizovať pro-pôrodné/pro-rodinné opatrenia (obávam sa, že to opäť uchopia nesprávne, ale aspoň o probléme hovoria – u nás sú politici ticho; Denník Štandard písal o prepade pôrodnosti pár krát, ostatní problém ignorujú). 

Predpokladám, že ste o probléme nedostatku rodiacich sa detí nepočuli, že ste skôr počuli „informácie“ od alarmistov o preľudnení Zeme (silný dopad tohto strašenia mladých generácií na pôrodnosť ešte len príde). Ako môžete vidieť z mapy, imigrácia to nevyrieši (viac čísel nižšie). A ak sa niekto nádejá, že Afrika je na tom predsa dobre, aj tam je to len dočasu – hovorí dátový vedec Stephen J. Shaw. 

Naša spoločnosť si neuvedomuje, do akého problému sa rúti. Nedostatok rodiacich sa detí bude obrovský problém a čeliť mu budú skôr či neskôr všetky krajiny. Ak sa chcete dozvedieť viac, sledujte birthgap.org Ďakujeme za Vašu podporu pri našich snahách na problém upozorňovať (vďaka za každé preposlanie newslettera Vašim známym)

[Chceme sa ochrane života venovať intenzívnejšie a profesionálnešie. Vďaka Vašej pravidelnej podpore to bude možné. Ďakujeme.]

Číselné udaje o probléme nízkej pôrodnosti  

Stephen J. Shaw, dátový vedec: Neviem, prečo nám hovoria tieto absolútne nezmysly o populačnej explózii, keď sa to týkalo minulosti. V roku 2014 sa narodilo na svete cca 143 000 000 detí. Aktuálne sa rodí cca 132 miliónov ročne. Za 9 rokov pokles -11 miliónov narodených detí ročne na svete (!!!). 

Minulý rok sa vo Veľkej Británii narodilo len 700 000 detí, čo je v porovnaní s počtom 50tnikov pokles -22%. V Taliansku je ten rozdiel -55%, v Nemecku -36%, v Japonsku -55%. To znamená, že keď pôjdu dnešní 50tnici do dôchodku, 20tnikov, ktorí budú končiť školy, bude o 22% menej (!!!) (interview tu)

Dôvod rozpadu našej civilizácie pre nedostatok nenarodených detí je bezdetnosť. Často neplánovaná. Mnohé ženy z dokumentu p. Shawa s názvom Birthgap si mysleli, že najskôr urobia kariéru (kedy je už dostatočne rozvinutá na to, aby ju žena túžila prerušiť? – pozn. TK) a potom budú mať deti. No už sa to nepodarilo.

Ďalší dôvod sú rôzne krízy (ekonomické, pandemické, vojny…), ktoré spôsobili neistotu u ľudí, ktorí sa tým pádom rozhodli mať deti neskôr. Ale mnohým z nich sa to už po odklade nepodarilo zrealizovať. P. Shaw hovorí, že treba hovoriť o biológii ženskej plodnosti, teda o tom, že 20tničky majú zásadne lepšiu šancu mať deti (majú väčší počet a kvalitnejšie vajíčka) ako 30tničky. 

 

Ďalšie údaje

Pôrodnosť klesá oveľa rýchlejšie, ako naznačujú mnohé dominantné spoločenské príbehy. V roku 2019 celosvetová miera pôrodnosti v Latinskej Amerike a Karibiku klesla pod mieru nahradzovania (2,1 dieťaťa na ženu), India dosiahne tento stav budúci rok a niektorí očakávajú, že Čína bude do 45 rokov na polovici svojej súčasnej populácie (len toto ich plodnosť klesla o viac ako 13 %, pričom Čína má teraz nižšiu pôrodnosť ako počas veľkého hladomoru v 50. rokoch 20. storočia). Dokonca aj prvá generácia prisťahovalcov do USA je teraz pod úrovňou náhrady.  

Medzitým mnohé krajiny, etniká a kultúry sú na časovej osi kolapsu pokročilejšie. 115 krajín má pôrodnosť pod mierou náhrady, v ktorých žije asi polovica svetovej populácie. Predpokladá sa, že Južná Kórea dosiahne v najbližších dvoch rokoch pôrodnosť 0,7 dieťaťa na ženu. Miera pôrodnosti 0,7 znamená, že na každých 100 Kórejčanov pripadne 4,3 pravnúčat (35 detí, 12,25 vnúčat) – a to za predpokladu, že pôrodnosť nebude naďalej klesať. Ľudia často uvádzajú do kontextu úbytok populácie ako lineárny problém, keď ide o exponenciálny problém.  

Vyššie uvedená mapa zobrazuje aktuálny stav. Oranžové krajiny sú tie, ktoré sú už pod alebo takmer pod výmenným pomerom. Extrémne vysoká pôrodnosť v Afrike zakrýva skutočnosť, že takmer polovica svetovej populácie žije v krajinách pod mierou náhrady. Nedávno som sa rozprával s výskumníkom vo vesmíre (Reuben Abraham), ktorý mi povedal, že nikto neaktualizuje svoje modely (konkrétne OSN, ale aj organizácie ako skupiny zaoberajúce sa klimatickými zmenami) a že veci sú oveľa horšie, ako naznačuje väčšina verejných zdrojov údajov ( tiež si myslí, že problém je úplne neriešiteľný). Tento trend je taký dominantný vo vyspelých krajinách, že dokonca aj mormóni môžu klesnúť pod mieru nahradzovania – ak tak ešte neurobili.  

Ani prísny náboženský fundamentalizmus nechráni pred týmto úpadkom. „Medzi 80. a 20. rokmi 2010 iránske ženy znížili počet detí zo 6,5 na 2,5, rýchlejšie ako tempo politiky jedného dieťaťa v Číne. V skutočnosti Irán od roku 2014 bezvýsledne robí všetko, čo si dokáže predstaviť, aby sa miera pôrodnosti vrátila nad mieru náhrady. (Celkovo, moslimské väčšinové krajiny nie sú také odolné voči demografickému kolapsu, ako by ste si niektorí mysleli, a v priemere za desať rokov (v 30. rokoch 20. storočia) klesnú pod mieru náhrady.)

Ďalší problém – fenomén DINK. Pohovorte s mladými vo vašom okolí o zhubnosti tohto prúdu

Ak ste zo strednej či staršej generácie, asi ste o DINK ešte nepočuli. No spýtajte sa svojich dospievajúcich detí/vnúčat/mladých v okolí, či poznajú skratku, ktorá skrýva heslo „Dual Income, No Kids“, teda Dvojitý príjem, žiadne deti. A povedzte im, že je tento aktuálne medzi mladými široko propagovaný životný štýl falošný a privedie ich do nešťastnej budúcnosti. Hoci možno teraz niekomu dobrovoľné rozhodnutie nemať deti umožňuje cestovanie, kariéru a uživanie si, je hlboko klamlivý, pretože deti menia náš život k lepšiemu a dávajú nám mnoho radosti. Deti sú lepšia voľba (nedávno som zachytil myšlienku, prečo nezačať kariéru budovať po 35ke, keď už mám 2-3 deti – plodnosť nepočká, po 30ke klesá, kariéra počkať môže)

Článok o fenoméne DINK začína nie veľmi pozitívne: NaTikToku sa už pár mesiacov hádajú dve skupiny, alebo, ako sa dnes hovorí, advokáti dvoch protikladných životných štýlov: DINK verzus SILK (príjem jeden, detí veľa). Je zrejmé, kto vyhráva.

 

Zamýšľam sa nad tými osamelými starnúcimi a osamote zomierajúcimi ľuďmi, ktorí sa kedysi online chválili svojim DINK rozhodnutím nemať deti… Povedzme im radšej dnes, že je to nesprávna cesta, uchráňme ich pred utrpením a samotou.

 

Tomáš Kováčik