[LiveAction.org] Čoraz viac spoločností v USA sľubuje hradenie výdavkov na potraty, vrátane Tesly

V amerických prolife a prochoice táboroch v posledných dňoch vody významne rozvírilo predčasne uniknuté rozhodnutie Najvyššieho súdu USA. Ten by mal vďaka väčšinovo konzervatívnemu zloženiu podľa zverejneného dokumentu o niekoľko týždňov zvrátiť rozhodnutie spred 50 rokov, ktoré nanútilo potraty všetkým americkým štátom.

Zatiaľ čo zástancovia potratov pokračujú vo svojich kontroverzných aktivitách (vrátane útokov na kostoly, organizácie a obliehanie domov sudcov), čoraz viac firiem sa pripája k ponuke zaplatiť svojim zamestnancom cestovné náklady na potrat.

Nedávno Amazon, Citigroup a Yelp oznámili, že budú hradiť náklady ich zamestnancov na cestu na potrat mimo štátu. K tomuto zoznamu sa neskôr pridali aj United Talent Agency (UTA), Levi Strauss či Tesla.

Snáď najprekvapujúcejšou v zozname spoločností podporujúcich potraty je Tesla, ktorú vedie Elon Musk. Tento známy inovátor už predtým uviedol, že je presvedčený, že nízka pôrodnosť je jednou z najväčších hrozieb pre civilizáciu, no podľa Business Insider začala jeho spoločnosť v roku 2021 platiť svojim zamestnancom potraty v inom štáte. V správe zverejnenej v piatok spoločnosť avizovala rozšírenie je program výhod pre zamestnancov tak, aby zahŕňali aj „podporu cestovania a ubytovania pre tých, ktorí potrebujú vyhľadať služby zdravotnej starostlivosti, ktoré nie sú dostupné v ich domovskom štáte“.

Vo vyhlásení začiatkom tohto týždňa generálny riaditeľ UTA Jerry Zimmer napísal: „Robíme to preto, aby sme podporili právo voľby, ktoré je základom ustáleného práva už takmer pol storočia. Viaceré štáty už zaviedli reštriktívnu legislatívu a návrh rozhodnutia Najvyššieho súdu, ktorý včera unikol, by mohol urobiť potraty nezákonnými vo viac ako polovici krajiny.” UTA je jednou z popredných hollywoodskych talentových agentúr.

Približne v rovnakom čase vydala svoje vlastné vyhlásenie aj módna spoločnosť Levi Strauss. „Vzhľadom na to, čo je v stávke, musia veľké mená biznisu vyjadriť svoj názor a konať tak, aby chránili zdravie a pohodu svojich zamestnancov, a to znamená chrániť reprodukčné práva,“ uviedla spoločnosť.

Levi Strauss vo svojom vyhlásení tvrdí, že situácia bez možnosti potratu by mala „ďalekosiahle následky pre americkú pracovnú silu“ a „ohrozila by pracovné výdobytky, ktoré ženy dosiahli za posledných 50 rokov“. Toto mierne zahmlené vyhlásenie naznačuje, že spoločnosť uprednostňuje možnoť naďalej uhrádzať potraty jej zamestnancov, pretože potraty sú lacnejšie ako výdavky na rodičovskú starostlivosť („dovolenku“) alebo zdravotnú starostlivosť. Bez možnosti zabíjať svoje nenarodené deti by možno ženy museli stráviť viac času doma ako v práci – a to je zlé pre podnikanie.

Pri vytváraní takýchto politík väčšina z týchto spoločností zastáva stanovisko, že potrat je bežný lekársky zákrok, ktorý by sa jej zamestnancom nikdy nemal odoprieť. Ale, ako už organizácia Live Action ukázala, potrat nie je z lekárskeho hľadiska nikdy nevyhnutný a nejde o rutinnú zdravotnú starostlivosť – ide o úmyselné zabitie nenarodenej ľudskej bytosti.

[článok publikovaný so súhlasom LiveAction.org]