Stretnutie so štátnym tajomníkom Švejnom o rodinnej politike, aj o 0-tom dôchodkovom pilieri

Spolu so Stanislavom Trnovcom sme sa stretli so štátnym tajomníkom Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Ivanom Švejnom (Most-Híd). Témou stretnutia bola rodinná politika v nadväznosti na našu výzvu vláde zo začiatku júna. Zhodli sme sa na tom, že najväčší problém nedostatku detí, a teda demografie, má korene v meniacej sa mentalite ľudí. 

Keďže p. Švejna má na starosti dôchodkový systém, veľmi rýchlo sme našli spoločnú reč. Hovorili sme najmä o našej požiadavke zavedenia 0.-tého dôchodkového piliera – odvádzanie časti odvodov pracujúcich detí rodičom, ktorí sú na dôchodku. Túto tému Klub mnohodetných rodín prezentoval na medzinárodnej konferencii už v roku 1995 v Sielnici. 

So štátnym tajomníkom sme sa tiež zhodli na tom, že daňový bonus je veľmi dobrým nástrojom rodinnej politiky, ktorého váhu do budúcnosti treba zväčšiť. 

Keď Tomáš Kováčik povedal, že milión eúr na zvýšenie prídavkov na deti nemá taký efekt, ako by mal použitý na pro-rodinné kampane, zhodli sme sa na tom, že tých pár centov zvýšenia prídavku na deti skôr ľudí irituje. Každoročné malé prírastky k prídavkom vyplývajú zo zákona, ktorý prídavok naväzuje na infláciu. 

Odchádzali sme s tým, že u pána tajomníka máme pri týchto témach dvere vždy otvorené. Ďakujeme mu za prijatie a diskusiu.