TS: Mamičky žiadajú od premiéra Fica a vlády darček ku Dňu detí: Doprajte deťom mamy na plný úväzok!

Bratislava 1.6.2017 Mamičky žiadajú od premiéra Fica a vlády darček ku Dňu detí: Doprajte deťom mamy na plný úväzok!

Po krátkom brífingu pred Úradom vlády na Deň detí 1. júna 2017 mamičky odovzdali premiérovi Ficovi podpisy pod ich výzvu „Mama je lepšia ako jasle“. Túto výzvu zverejnili 2 dni pred om matiek a do Dňa detí, teda za 20 dní, ju podpísalo viac ako 15 000 občanov SR. Mamičky ako aj 40 organizácií premiéra a vládu žiadajú, aby nediskriminovala mamy, ktoré sa osobne starajú o svoje deti a nedávajú ich do jaslí – http://citizengo.org/sk/fm/70413-som-lepsia-ako-jasle

Pre vývoj detí je dôležité, aby mohli v prvých rokoch života vyrastať pri mame. Je preto veľmi dobré, že sa v súčasnosti môžeme o deti starať tri roky počas rodičovskej „dovolenky“. Túto dobrú slovenskú prax nám závidia aj v zahraničí, máme byť na ňu hrdí a chrániť ju,“ povedala Annamária Cerovská z inicitívy mamičiek.

Nesúhlasíme s diskriminačnou politikou vlády, keďže na jasľovú starostlivosť dáva príspevok až do výšky 280 eur, pričom matkám, ktoré sa osobne starajú o deti, necháva rodičovský príspevok len vo výške 213,20 eur. To si naozaj štát cení osobnú starostlivosť mamy na mínus 66,80 eur? My, matky, sme predsa lepšie ako jasle!” dodáva Renáta Ocilková z občianskeho združenia Ženy ženám.

Vnímame veľmi kriticky pripravované reformy na zvýšenie zamestnanosti matiek detí do troch rokov, vrátane plánu investovať viac ako 40 miliónov eúr do budovania jaslí. Dôsledkom bude len ďalšie odtŕhanie malých detí od ich matiek, čo rozhodne nie je v ich najlepšom záujme ani v záujem Slovenska. Oveľa viac by sme uvítali podporu matiek na rodičovskej dovolenke a pri ich postupnom návrate do práce po jej skončení, “ dodáva Marta Glossová, mama 1 dieťaťa.

V praxi to môže vyzerať tak, že štát mamu podporuje, aby šla do práce, keď má dieťa 6 mesiacov či 1 rok. Štát zabezpečí miesto v jasliach a dá jej vyšší príspevok. No keď bude mať dieťa 3 roky, mama bude mať problém, lebo miesto v škôlke pre to dieťa nebude. To nedáva žiadnu logiku,“ povedala Eva Grey, mama štyroch detí.

Chápeme, že rodiny môžu mať rôzne dôvody prečo ich deti chodia do jaslí. Naša iniciatíva nesmeruje proti nim, ale proti politike, ktorá preferuje jasle pred osobnou starostlivosťou matiek o deti.

Nakoľko na Slovensku neexistuje rodinná politika zameraná na stabilitu rodín, ich podporu ako aj na to, aby rodiny zodpovedne mali viac detí, opätovne úctivo predkladáme premiérovi Robertovi Ficovi naše požiadavky, dnes už podporené viac ako 15 000 občanmi SR, a žiadame ho, aby dal deťom darček ku Dňu detí – mamu na plný úväzok, ktorá sa o nich bude môcť starať celý deň a to bez strachu o to, či rodina vyžije. Naše požiadavky sú:

1. Zvýšiť rodičovský príspevok aspoň na úroveň príspevku na jasľovú starostlivosť o dieťa 280 eur, ideálne ešte viac.

2. Znížiť daňovo-odvodové zaťaženie rodín s deťmi.

3. Zastaviť štátne kampane cielené na zvyšovanie zamestnanosti matiek malých detí, tj. na odtŕhanie detí od mám v ranom veku. Ušetrené peniaze navrhujeme investovať do podpory matiek starajúcich sa o deti na rodičovskej „dovolenke“, na podporu čiastočných úväzkov po skončení rodičovskej “dovolenky”, či do rozvoja škôlok, ktorých je stále nedostatok.

4. Doceniť celodennú obetavosť a starostlivosť matiek o malé deti zo strany štátu. Začať môžeme premenovaním materskej a rodičovskej „dovolenky“ na materský a rodičovský „úväzok“. Možno je to len jedno slovo, ale veľa vypovedá o tom, ako štát vníma náš prínos pri výchove ďalšej generácie.

Deti sú naša budúcnosť. Žiadame premiéra Roberta Fica ako aj vládu, aby podporovali ten najlepší štart do života pre deti – mamu na plný úväzok. Oplatí sa to nám všetkým a najmä budúcim generáciám. V tomto duchu premiéra Roberta Fica opätovne žiadame o stretnutie. Ďakujeme všetkým, ktorí podporili našu iniciatívu a zaleží im na morálnom a ekonomickom ocenení materstva. Naše aktivity v tomto duchu budú pokračovať,“ uzatvorila Renáta Ocilková, mama troch detí.

Renáta Ocilková, mama 3 detí a podpredsedníčka o.z. Ženy ženám

Annamária Cerovská, mama 1 dieťaťa, právnička, Bratislava
Marta Glossová, mama 1 dieťaťa, PhD. študentka, Bratislava

 

Výzvu mamičiek, ktorú podpísalo viac ako 15 000 občanov za 20 dní, nájdete TU

 
VIDEO z odovzdania: