Tlačová beseda: Bratislava 6.9.2017 Kanadský vyšetrovateľ odberov orgánov v Číne na Slovensku a výzva a petícia mimovládok za zrušenie výstavy ľudských tiel

V súvislosti s výstavou mŕtvych ľudských tiel v Bratislave Slovenská asociácia Falun Gong pozvala Davida Matasa, aby odhalil pôvod týchto tiel, ako aj neetické odbery orgánov väzňom svedomia v Číne. Viaceré mimovládne organizácie v tejto súvislosti podali oznámenia na prokuratúru a políciu a verejne ich aj petíciou vyzývajú, aby zabezpečili dodržiavanie zákonov SR. Školy vyzývajú, aby namiesto návštevy výstavy siahli po moderných technológiách 21. storočia, aj od slovenských autorov.

David Matas, kanadský právnik v oblasti ľudských práv je spoluautorom knihy o odberoch orgánov v Číne „Krvavá žatva“. Za odhalenie zločinov proti ľudskosti bol v roku 2010 nominovaný na Nobelovu cenu mieru. Je spoluautorom investigatívnej správy o násilných odberoch orgánov v Číne, jej časť sa venuje aj plastinácii a výstavám tiel, ktoré s tým súvisia.

Kanaďan informoval slovenskú verejnosť o prudko sa rozrastajúcom biznise s orgánmi a transplantáciami v Číne. Pôvod orgánov je však vysoko pravdepodobne nehumánny, čo dokumentuje aj takmer 700-stranová správa medzinárodného vyšetrovacieho tímu. Správa bola v r. 2016 prezentovaná aj pred výborom pre zahraničné vzťahy snemovne reprezentantov USA. Dokument obsahuje aj časť o plastinovaných telách, ktorých pôvod vystavovatelia po celom svete nevedia doložiť.

David Matas sa v rámci svojho programu dnes ešte stretne aj s poslancami NR SR.

 

Ako zástupcovia mimovládnych organizácii považujeme výstavu mŕtvych ľudských tiel, ktoré sú zbavené svojej identity a ľudskosti za neprijateľnú a zároveň porušujúcu zákony Slovenskej republiky. Dôvodné podozrenia z toho, že telá pochádzajú od čínskych väzňov svedomia, ešte zvyšujú nehumánnosť celej výstavy. Výstava je neetická, a preto by mala byť zrušená a telá by mali byť podľa slovenských zákonov pochované.

Vyzývame preto aj petíciou, ktorú podpísalo už 2600 občanov:

– prokuratúru a políciu SR, aby čo najskôr zabezpečili dodržiavanie zákonov SR pochovaním mŕtvych tiel, nakoľko existuje podozrenie zo spáchania trestných činov hanobenia mŕtveho (§ 366 Trestného zákona) a neoprávneného odoberania orgánov, tkanív a buniek a nezákonnej sterilizácie (§ 160 Trestného zákona),

riaditeľov a učiteľov škôl, aby namiesto návštev tejto výstavy používali so žiakmi moderné technológie, ktoré sú verejne dostupné aj vďaka šikovným slovenským medikom a IT špecialistom a podporovali tak slovenské talenty namiesto neetického biznisu, podozrivého z porušovania ľudských práv v Číne.

„Okrem neetického a nehumánneho rozmeru tejto výstavy, ako aj porušovania zákonov SR, je dôležité spomenúť aj porušovanie medzinárodného záväzku SR – Dohovoru o ochrane ľudských práv a dôstojnosti človeka v súvislosti s aplikáciou biológie a medicíny, Dohovor o ľudských právach a biomedicíne (vyhlásený v zbierke zákonov 40/2000 Z. z.), ktorý v čl. 21 hovorí: „Ľudské telo a jeho časti ako také nesmú byť predmetom finančného prospechu.“ Keďže vystavovatelia vyberajú nemalé vstupné, tento Dohovor jasne porušujú, povedal Tomáš Kováčik z Asociácie za život a rodinu, iniciátora výzvy mimovládok.

Ako uvádza výzva Slovenskej asociácie Falun Gong a ďalších organizácií, „Existujú vážne obavy, že vystavované telá patrili osobám, ktoré čelia v Číne prenasledovaniu – disidentom, politickým väzňom, praktizujúcim Falun Gongu a ďalším zraniteľným skupinám.“ „Jeden z vyšetrovateľov D. Matas vo svojej výpovedi pred kongresom USA uviedol, že „existujú presvedčivé dôkazy, že praktizujúci Falun Gongu sú zabíjaní jednak kvôli plastinácii a kvôli odberom orgánov. Dôkazy podporujúce jeden z týchto zločinov sú zároveň dôkazmi pre druhý zločin.“„Plastinácia odráža priamu, rozšírenú a verejne viditeľnú skutočnosť o zločinoch, ktoré nám zabíjanie nevinných pre ich orgány nemôže dať.“

Ako predstavitelia organizácií, ktorým záleží na zdravom vývoji detí a mládeže ako aj na stave našej spoločnosti, sa obraciame aj na riaditeľov, učiteľov škôl ako aj všetkých, ktorí sa o výstavu zaujímajú z edukatívnych dôvodov, a vyzývame ich, aby namiesto návštevy tejto výstavy siahli po moderných technológiách, ktoré dostupným a etickým spôsobom umožňujú študovať ľudské telo. Jednou z nich je napríklad projekt virtuálnej reality Human Anatomy VR (MUDr. Tomáš BRNGÁL, VIRTUAL MEDICINE), ktorý má úspech už v 140 krajinách sveta a môžeme byť naň právom hrdí,” povedal Marián Čaučík z detskej organizácie eRko (viď nižšie).

Ako občania Slovenskej republiky a predstavitelia mimovládnych organizácií žiadame dodržiavanie zákonov SR, rešpektovanie dôstojnosti človeka a ľudského tela, úctu k človeku a dodržiavanie ľudských práv pre všetkých ľudí.

Ing. Tomáš Kováčik, PhD., Asociácia za život a rodinu,
Ing. Marek Tatarko, Slovenská Asociácia Falun Gong
PharmDr. ThLic Mária Raučinová, PhD., Fórum života,
Mgr. Patrik Daniška, Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku, o.z.,
Ing. Tomáš Kuzár, PhD, Fórum kresťanských Inštitúcií,
Mgr. Juraj Králik, eRko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí,
Ing. Marián Čaučík, eRko – Dobrá novina
Ing Marek Michalčík, Kanet, n.o., Národný pochod za život


Výpoveď Davida Matasa na vypočutí vo výbore pre zahraničné vzťahy, snemovňa reprezentantov USA, 23. júna 2016

Human Anatomy VR – https://www.youtube.com/watch?v=9UNT6HR4zbU a https://www.youtube.com/watch?v=UiZWnjgGmhU&amp=&t=1s

petícia občanov SR – www.citizengo.org/sk/signit/83669/view